четвер, 19 березня 2020 р.

Табличні величини та їх опис мовою програмування

Таблична величина (масив) — це впорядкована сукупність фіксованої кількості елементів одного типу, доступ до яких здійснюється за допомогою індексів.
Сукупність деяких значень величини одного типу мовою програмування Lazarus можна описати змінною інтервального чи перелічуваного типу.

Індекс елемента масиву — це ціле число, яке вказує на місце розташування елемента в масиві. Для опису масиву мовою Lazarus у розділі опису змінних var вказують його ім'я, діапазон номерів елементів та тип елементів масиву.

Вправа 1. Введення масиву дійсних чисел.
Завдання. Розробіть проект для введення масиву х, що складається з n (n < 20) дійсних чисел, де значення кількості елементів масиву вводять у текстове поле, а самі елементи – у вікні введення.
Розв'язання:
1. Розмістіть на електронній формі об'єкти, надайте значення їхнім властивостям за зразком


2. Створіть процедуру опрацювання події Розпочати введення. У вікні редактора коду опишіть змінні, які будуть використовуватись у проекті: х – масив дійсних чисел, n – кількість елементів масиву, i – номер (індекс) елемента масиву:

3. У вікні редактора коду запишіть команди введення кількості елементів масиву та значень елементів у вікні повідомлення з використанням оператора повторення for:

4. Запустіть проект на виконання. Перевірте, чи відповідають умові завдання дії, пов'язані з об'єктами управління екранної форми. Якщо є помилки, виправте їх.
5. Завершіть роботу з проектом та середовищем програмування, зберігши всі зміни.

Вправа 1. Виведення масиву цілих чисел
Завдання. Розробіть проект для поелементного виведення масиву а з n (n <20) цілих чисел від 0 до 10 у вікні повідомлення, де значення кількості елементів масиву вводять у текстове поле, а самі елементи добираються випадково після запуску програми.

Розв'язання:
1. Відкрийте середовище Lazarus, створіть новий проект і збережіть його складові в папку Виведення масиву. Розмістіть на електронній формі об'єкти, надайте значення їхнім властивостям самостійно.

2. Створіть процедуру опрацювання події Розпочати. У вікні редактора коду опишіть змінні, які будуть використовуватись у проекті: a – масив цілих чисел, n – кількість елементів масиву, i – номер (індекс) елемента масиву, s – рядок, у якому формуватиметься масив значень для виведення:

3. У вікні редактора коду в тілі програми запишіть команди введення кількості елементів масиву та значень елементів масиву за допомогою функції генерування цілих чисел:

4. Запустіть проект на виконання. Перевірте, чи відповідають умові завдання дії, пов'язані з об'єктами управління екранної форми. Якщо є помилки, виправте їх.
5. Завершіть роботу із проектом та середовищем програмування, зберігши всі зміни. Надішліть папку з файлами проекту на електронну адресу вчителя. (Зворотній зв'язок)

Немає коментарів:

Дописати коментар